DEBATA w Sejmie RP – 12 września 2022

DEBATA w Sejmie RP – 12 września 2022

Serdecznie zapraszamy wszystkich Restauratorów, a w szczególności członków IGGP do rejestracji i wzięcia udziału w DEBACIE Sejmowej – 5% VAT w Gastronomii, która odbędzie się już w najbliższy poniedziałek – 12 września w Sejmie RP.

Temat DEBATY:
Wyzwania Czasów Kryzysu Branży Gastronomicznej – Propozycje Rozwiązań.

Przedmiotem Debaty są Propozycje Rozwiązań jakie Przedsiębiorcy związani z branżą gastronomiczną zgłaszają Posłom Sejmu RP, a które przysłużą się również innym branżom i społeczeństwu, w których interesie działa Rząd RP i Ministerstwo Finansów.

Jedną z Propozycji Rozwiązań IGGP jest wprowadzenie jednolitej stawki podatku VAT wraz z uszczelnieniem transakcji w obrocie gospodarczym przez sprzedawców, które dadzą wzrost wpływów z tej działalności do budżetu Państwa i wzrost PKB.

Temat Przewodni:
Wprowadzenie jednolitej stawki 5% VAT na wszystkie usługi i produkty gastronomiczne.

Projektu Ustawy został podpisany przez 37 Posłów RP i złożony u Marszałek Sejmu 14 grudnia 2021 r. przez obecną panią minister Agnieszkę Ścigaj.
(Informacja na temat Projektu: https://iggp.pl/aktualnosci/jednolita-5-stawka-vat-projekt-zlozony-2 )

Zaproszeni zostali do udziału w Debacie:

Magdalena Rzeczkowska – Minister Finansów,

Piotr Patkowski – Wiceminister Finansów,

Paweł SeleraDyrektor Departamentu Podatku od Towarów i Usług.

AGENDA

10:30 – 11:00  – Przybycie do Sejmu RP
11:00 – 11:45  – Rejestracja i odbieranie wejściówek w Biurze Przepustek Sejmowych
12:00 – 12:10  – Powitanie i wprowadzenie do Debaty
12:10 – 12:40  – Wystąpienia Ekspertów
12:40 – 14:00  – Wystąpienia Przedsiębiorców, pytania, dyskusja, podsumowanie
14:15 – 14:30  – Briefing prasowy

Udział  w  Debacie  potwierdzili:
– Posłowie wnioskodawcy Projektu Zmiany Ustawy VAT złożonego 14.12.2021 r. do Marszałek Sejmu
– Przedstawiciel Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorstw Adama Abramowicza
– Przedstawiciel Prezesa Związku Przedsiębiorców i Pracodawców  Cezarego Kaźmierczaka
– Restauratorzy  –  Członkowie IGGP i Niezrzeszeni
– Producenci i Dostawcy produktów do gastronomii.

W Panelu zabiorą głos między innymi:

Jacek Czauderna:

Sytuacja ekonomiczna i rynkowa segmentu HO-GA-TUR (hotele – gastronomia – turystyka) i rola usług gastronomicznych.  

Jakub Bińkowski:

Geneza Projektu i aspekty prawno – podatkowe zmiany w ustawie VAT.

Ewa Gutkowska:

Porównanie  branży gastronomicznej do sprzedaży detalicznej  – analiza procesów gospodarczych w zakupach detalicznych i usługach gastronomicznych oraz  porównanie z innymi usługami.

Wiesława Dróżdż:

Procedury, obawy i sposoby skutecznej komunikacji z MF w kontekście kosztów i zagrożeń wprowadzenia obniżenia VAT.

Sławomir Grzyb:

Uszczelnienie fiskalizacji transakcji w branży gastronomicznej w świetle tzw. paragonów grozy oraz kontroli MF wydawania paragonów przez Przedsiębiorców.

Prelegenci Debaty:

Sławomir Grzyb – Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej. Przedsiębiorca. Przygodę z gastronomią rozpoczął 25 lat temu od prowadzenia uznanej restauracji, którą Bikont opisywał w listach do Makłowicza. Najstarszy stażem (22 lat) „bloger gastronomiczny” w Polsce, założyciel pierwszego i największego w Polsce portalu gastronomicznego www.gastrona.pl. Wydawca pierwszej na polskim rynku serii Poradników „Zarządzanie Restauracją” – www.5555porad.pl. Ekspert w branży internetowej B2B.

 

Informacji udziela:

Sławomir Grzyb – Sekretarz Generalny IGGP
e-mail: [email protected]
tel.: 794 500 301

Udostępnij ten wpis