Zadania Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej na lata 2024-2025
Projekty lobbingowe
- Obniżenie i ujednolicenie podatku VAT do 5 % na wszystkie produkty i usługi gastronomiczne.
- Obniżenie podatku dochodowego dla gastronomii.
- Obniżenie opłat za koncesję na sprzedaż alkoholu.
- Preferencyjne stawki składek ZUS dla branży gastronomicznej.
- Programy pomocowe dla przedsiębiorców gastronomicznych.
- Ujednolicenie ogólnopolskich przepisów dotyczących ogródków restauracyjnych.
Projekty finansowe
- Platformy Zakupowe – specjalne ceny dla członków IGGP.
- Programy wdrożeniowo – doradcze dla gastronomii, w celu zapewnienia zyskownej działalności gastronomicznej – specjalne pakiety doradztwa biznesowego.
- Pomoc w pozyskiwaniu Dotacji Unijnych dla branży gastronomicznej.
- Negocjowanie niższych stawek z OZZ (ZPAV), za ubezpieczenia, obniżenie prowizji portali internetowych od dostaw zamówień gastronomicznych.
- Obsługa Pozwów Zbiorowych Gastronomii Polskiej, w celu uzyskania odszkodowań dla przedsiębiorców gastronomicznych.
Projekty rozwojowe
- Integracja przedsiębiorców gastronomicznych w ramach członkostwa w IGGP.
- Budowa struktur regionalnych IGGP.
- Regularna komunikacja, w tym komunikacja korzyści biznesowych dla członków Izby.
- Rozbudowa Izby poprzez pozyskiwanie nowych członków.
Pakiety korzyści dla członków Izby
- Pakiet podstawowy – korzyści:
- Zniżka na korzystanie z platformy Poloportal.pl.
- Dostęp do warsztatowych webinarów.
- Pakiet rozszerzony – korzyści:
- Benefity zawarte w pakiecie podstawowym.
- Konkretna zniżka na warsztaty kompetencyjne
Projekt pozyskania środków pomocowych na projekty celowe lub inne potrzeby gastronomii
Złożenie w Sejmie RP Projektu Ustawy „5 % VAT na wszystkie produkty i usługi gastronomiczne”
Pierwszy Charytatywny Bal Polskiej Gastronomii – 13 luty 2024 – Hotel Arche Warszawa – Krakowska